BLOGArsa-Arazi Yatırımları Kazandıran Bir Yatırım Aracı mıdır?

Dünya üzerindeki her şeyin fiyatını ortaya çıkaran dinamik arz ve talep unsurudur. Bu açıdan bakıldığında yeryüzündeki kara parçasının yüzölçümünün artmayacağı düşünüldüğünde arsa ve arazilerin satın alma tercihi ve değerleri sürekli artacaktır. Bu da arsa ve arazi yatırımlarına olan ilgiyi sürekli canlı tutacaktır.

Yatırımcılar genel olarak arsa-arazi yatırımı mı yapmalıyım? Ya da konut üzerinden mi yatırım yapmalıyım? Şeklinde bir tercih aşamasında kalmaktadırlar. İki yatırım argümanın da kendine göre farklılıkları vardır. Arsa- Arazi yatırımlarınızı daha düşük bütçelerle dahi yapabilirsiniz. Yani ilk olarak yatırım maliyetiniz konut satın alma maliyetine göre düşük olacaktır. Ayrıca konut alımlarının temelinde genellikle barınma ihtiyacı vardır. Arsa ve arazi yatırımlarının temelinde ise var olan yaşamın dışında farklı bir yaşam kurma amacı vardır.

Konut ve Arsa-arazi yatırımlarındaki bir başka farklılık ise; zaman içerisinde yıpranma durumuyla ilgilidir. Satın almış olduğunuz konut zamanla yıpranabilir ve bir değer kaybına uğrayabilir. Arsa ve arazi yatırımınızda ise böyle bir yıpranma ve değer kaybı söz konusu değildir.

Getirileri açısından ise yine farklılıklar vardır. Genel olarak insanlar yatırım için karşılaştırmalar yaparken altını dövizle ya da borsa gibi klasik yatırım araçları ile karşılaştırmaktadırlar. Arsa ve arazi yatırımlarını ise konut yatırımları ile karşılaştırılması gerekmektedir. Konutlarda fiyat dönemsel olarak değişkenlik göstermektedir. Zaman zaman artar, zaman zaman ise düşüş eğilimi göstermektedir. Yine konut fiyatları siyasi olarak birçok karardan etkilenmektedir (faiz ve dolar kuru gibi). Arsa ve arazi yatırımları ise uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracıdır.

BLOGArsa ve Tarla Satışlarındaki Rekor, Fiyatlara Yansıdı

Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde arsa fiyatlarında yıllık değer artışı %90,5 seviyesinde gerçekleşirken 4 yıllık değer artışı %530,9 oldu. Tarla fiyatları ise son bir yılda %124,2 artarken, son 4 yılda %875,7 artış gösterdi.

2023 yılının Ocak – Temmuz döneminde Türkiye genelinde toplam 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bu satışların 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu ara ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkuller oldu.

 

2022 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında toplam gayrimenkul satışları %6,6, konut satışları %17,7 düşerken konut dışı gayrimenkul satışlarının %3,3 artış gösterdiği görülüyor. Konut dışı gayrimenkul satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı son 10 yılın en yüksek seviyesi olan %58,3’e ulaştı.

 

Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Arsa ve tarlalara talep pandemi ile başlamıştı. Pandemi ile birlikte vatandaşlar şehirden uzak müstakil yaşama yöneldiler. Sonrasında konut fiyatlarındaki artış ve krediye ulaşımın zorlaşması ile arsa ve tarla, gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen kişilerin ilgi odağı oldu. Bugün Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 2 milyon 691 bin 780 TL. İstanbul’da bu rakam 3 milyon 831 bin 240 TL’yi bulurken İstanbul’un bazı ilçelerinde ortalama konut fiyatının 10 milyon TL’yi geçtiğini görüyoruz. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde arsa ve arazi satışlarının toplam satışlar içindeki payının son 10 yılın rekor seviyesinde olmasını anlamak mümkün. Günümüz ekonomik koşullarında vatandaşlarımız gayrimenkulü güvenli bir liman olarak görüyor ve yatırımlarını bu alanda, daha erişilebilir buldukları arsa ve arazide değerlendirmek istiyor.” Dedi.

Arsa ve arazi yatırımlarında özellikle Çanakkale bölgesi ön plana çıkmaktadır. Çanakkale’de arazi satışları, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’yle Çanakkale’ye erişimin kolaylaşmasını sağlayarak zirve yaptı.

Çanakkale’de toplam satış sayılarına göre 2023 yılı ocak – ağustos döneminde yapılan arsa ve arazi satış sayıları; Biga’da 5 bin 852, Çanakkale Merkez’de 4 bin 690, Gelibolu’da 4 bin 112, Lapseki’de 3 bin 203, Bayramiç’de 2 bin 967, Ayvacık’ta 2 bin 680, Ezine’de 2 bin 74, Çan’da 1949, Yenice’de 1886, Eceabat’ta 651 olarak gerçekleşti.

BLOGArsa ve Tarım Arazisi Yatırımı Yapacaklara Tavsiyeler!

Pandemi dönemiyle başlayan daha izole bir yaşama ve toprağa yönelme arzusu; arsa ve arazi yatırımlarına olan ilgiyi artırmıştır. Konut yatırımlarına göre daha az maliyetle arsa ve arazi yatırımının yapılabilmesi talebi artıran diğer bir unsurdur.

 

Pandemiyle beraber uzun süre evlere kapanmak zorunda kaldık. Bu süreçte birçok şirket personellerini evden çalışma sürecine adapte etti. İnsanların ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı yönelimleri ortaya çıktı. Bu yönelimlerin başında ise doğrudan toprağın ve doğanın içinde olma yönelimidir. Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerden insanlar uzaklaşıp daha izole bölgelere ulaşma çabası içerisine girdiler. Bu bölgelerin başında da Çanakkale bölgesi ön plana çıkmaktadır.

 

Arsa ve arazi yatırımlarının ileriye dönük yüksek kazanç sağlaması yatırımcıların yüksek derecede ilgisini çekmiştir. Yatırım yapılması planlanan arsa ve arazilerin iyi araştırılması sonucunda sürekli devam eden bir kazanç kaynağı oluşturulabilmektedir.

BLOG2024 Yılında Konut Yatırımı mı? Arsa ve Arazi Yatırımı mı?

TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamları verilerine göre son 3 aydır satış rakamlarında ciddi bir düşüş yaşanırken talepte yaşanan azalma fiyatlar için de düşüş beklentisi oluşmasına neden olmuştu. Konu hakkında açıklama yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat piyasasında hiç görülmeyen bir dönemin yaşandığını belirterek “Sektörde çok ciddi bir şekilde arz yok. Çok sayıda firma sektörden çekildi.

 

Üretim fazla olduğu takdirde talep azalırsa fiyatlarda gerileme söz konusu oluyordu. Ancak üretim yok, fiyatlarda gerileme olmasını beklemiyorum. Olamaz da. Maliyetler durmadı, artış devam ediyor. Geçmiş dönemlerde firmaların ellerinde mal oluyordu, fiyatını bir miktar kırabiliyorlardı. Zamları fiyatlarına yansıtmıyorlardı. Ne zaman firmalar pozisyonlarını maliyetlere göre ayarladı fiyatlar artışa geçti” diyerek konut fiyatlarının düşmeyeceğini ifade etti.

Doğa Arsa ve Arazi Yatırım Danışmalığı; konut fiyatlarında ki bu belirsizliğin 2024 yılında da yatırımcıların arsa ve arazi yatırımlarına olan ilgisini artıracağını öngörmektedir.